Főoldal Keresési útmutató Blog Facebook

Keresési útmutatóA datapub.eu adattáblái sokkal több keresési lehetőséget nyújtanak, mint elsőre gondolnánk. URL paraméterek segítségével tartós (perma)linkeket állíthat össze minden látogató a saját igényeinek megfelelően. Az adattáblák folyamatosan frissülnek, de hivatkozási címük nem változik, így a már egyszer összeállított lekérdezések könyvjelzőként elmenthetőek. De ne szaladjunk előre, kezdjük az egyszerű, interaktív szűréssel.

Dinamikus keresés
Ebben a leírásban az akciós oldalt fogjuk példaként használni, de a keresési, szűrési funkciók ugyanígy működnek minden adattábla esetében.

A keresni kívánt kifejezéseket a képen pirossal jelölt beviteli mezőben adhatjuk meg. A gépelés megkezdése előtt látható, hogy milyen mezőkre tudunk szűrni (a fenti példában az árucikk megnevezése és a bolt neve). A többi mezőt a keresés figyelmen kívül hagyja. E mezők esetében még mindig használható a böngésző beépített keresési funkciója (segítség: ChromeMicrosoftFirefox), bár ennek lehetőségei jóval korlátozottabbak.

Abban az esetben, ha a beviteli mezőben nincsenek külön oszlopok megnevezve, a keresés értelemszerűen az egész táblára vonatkozik (tipikusan egy oszlopot tartalmazó adattáblák esetén).

A keresési mezőben tetszőleges számú kifejezést megadhatunk, pl: tej,kenyér,kolbász. Az oldal azokat a sorokat listázza, amelyekben szerepel a felsorolt kifejezések bármelyike. Tehát nem az összes kifejezésnek kell szerepelnie, hanem a megjelenítéshez elég, ha legalább egy kifejezés szerepel a megadottak közül. Ennek megfelelően, minél több keresési kifejezést adunk meg, annál több találatunk lesz, és nem fordítva.

Szórészletekre is kereshetünk, nem csak teljes szavakra. Pl. marha megadásakor a keresés mutatni fogja a szarvasmarha, marhalábszár, stb. szavakat tartalmazó sorokat is. A kolb szórészlet megadásával listázni fogja a kolbász, gyulai kolbász, csabai kolbász, stb. találatokat is.

A szórészletre történő keresés rendkívül rugalmas megoldás, nem kell sok kifejezés megadásával bajlódni, de rövid szavak (pl. tej, kávé, alma) esetében sok, nem kívánt találatot fog eredményezni. Egy kis trükközés azonban jó szolgálatot tehet számunkra.

Szóköz használata

A trükk lényege, hogy a keresés figyelembe veszi a megadott szóközöket. Nézzünk erre egy példát! A tej kifejezés megadásával találatot kapunk a tejszín,tejföl,tejkaramella, stb. kifejezésekre. Amennyiben kizárólag tej-re szeretnénk keresni, nincs más dolgunk, mint szóközt nyomni a tej után: "tej ". Ekkor kizárólag azok a találatok fognak megjelenni, amelyekben a tej önálló szóként szerepel, nem egy összetett szó részeként. Szóköz használatakor ügyeljünk rá, hogy mindig csak egyetlen szóköz legyen a kifejezés után, mert ha többet használunk, jó eséllyel egyetlen találatot sem fogunk kapni. Csak nagyon indokolt esetben (értsd: soha) használjunk szóközt a keresett kifejezés előtt, mert nem fogja megtalálni, ha a termék teljes neve közvetlenül azzal a kifejezéssel kezdődik!

A bemeneti mezőben megadott kifejezések használatával rugalmasan kereshetünk, de még korántsem merítettük ki lehetőségeink teljes tárházát. Az igazi nagyágyú most következik, URL paraméterek használatával bejutunk a szuper célzott keresések paradicsomába.

URL paraméterek


A keresési kifejezéseinket nemcsak a bemeneti mezőben adhatjuk meg, hanem a böngésző URL mezőjében is, a következő módon:Az adattábla webcíme után ?filter=szó1,szó2,szó3... formátumban sorolhatjuk a keresési kifejezéseinket. URL paraméter megadása esetén is használhatunk szóközt az előző fejezetben leírtak szerint a célzás pontosításához, de ne lepődjünk meg, ha a böngésző '%20' karaktersorrá alakítja át feldolgozás során.

Az URL paraméterek hatalmas előnye, hogy ilyen formában a lekérdezéseinket könyvjelzőben el tudjuk tárolni, és a későbbiekben egyetlen kattintással rendelkezésre állnak. Példa: friss, 2020-ban gyártott, magyar nyelvű Netflix sorozatok, IMDB pontszám szerinti sorrendezve egyetlen kattintással.

Bátran összeállíthatunk saját, sok tételt tartalmazó, pontosan célzott bevásárlói kosarat, sőt készíthetünk ilyet a nagyinak is, mert csak egyszer kell dolgozni vele. Később bármikor használható könyvjelzőből, továbbküldhető üzenetben. Tetszőleges számú lekérdezést alakíthatunk ki, és mivel a folyamatosan frissülő adattáblák címe nem változik, az idők végezetéig használhatjuk őket.

URL paraméterező

A számítástechnika legújabb vívmányai iránt kevésbé érdeklődők számára készítettünk egy URL paraméterező oldalt, ahol a saját lekérdezések könnyen és gyorsan összeállíthatóak, továbbá elmenthetőek könyvjelzőként.

Az utolsó trükk

A célzott keresés érdekében az URL paraméterekben még egy lehetőség használható, ami a dinamikus keresés során nem áll rendelkezésre. A notext= paraméter segítségével beállíthatunk olyan kifejezéseket, amelyeket nem szeretnénk látni a listában.

A notext használatával okosan kell bánni, ugyanis felülbírálja a filter paraméterben megadott kifejezéseket. Ha egy sorban szerepel a notext-ben megadott szó, akkor semmiképpen sem fogja listázni azt a sort, akkor sem, ha a filter-ben megadott kifejezés szerepel benne. A jobb megértés érdekében nézzünk meg néhány példát!